Skötselråd specialanpassade fotbäddar/inlägg

Varför inlägg?

Inlägg i skor kan korrigera felställningar i fötter och förebygga besvär i knän, höfter och rygg samt avlasta och minska smärtproblem. Inlägg fördelar belastningen under fötterna och minskar risk för förhårdnader och fotsår.

Vänj dina fötter vid nya inlägg

Du kan behöva vänja fötterna vid nya inlägg. Använd dem korta stunder i början och alternera med dina gamla skor. Det är individuellt hur snabbt man vänjer sig vid nya inlägg men trappa upp användandet under 2-3 veckor och kom ihåg att det är normalt att det känns ovant i början. Du kan få träningsvärk i fötter och ben i början. Hör av dig till oss för en kontroll om du inte är nöjd!

Rengör dina inlägg

Ta ur dina inlägg ur skorna och lufta dem när de inte används för att öka livslängden på både inlägg och skor. Tvätta inlägg för hand i ljummet vatten med diskmedel eller tvål, torka av med en handduk och låt lufttorka i rumstemperatur. Lägg aldrig inläggen på element eller utsätt dem för värme då de tappar sin form och funktion! Inlägg som är klädda med skinn torkas av med fuktig trasa och tvål.

Inläggen håller mellan ett och tre år

Titta på inläggen och utvärdera själv funktionen av dem efter ett år. Hjälper de fortfarande mot dina problem eller är inläggen för nedtrampade och "trötta"? Hållbarhetstiden varierar med hur mycket inläggen används, vilket material de är tillverkade i och hur mycket belastning de utsätts för. Fötterna ändras normalt inte så mycket på ett år så vi använder gärna samma formar för att tillverka nya inlägg så länge du har varit nöjd med dina inlägg!

Inläggen blir inte bättre än skon de ligger i

Se till att du använder bra skor till dina inlägg! En bra sko har en stadig vridstyv sula med bra avrullning, sitter bra i hälen och har gott om utrymme för dina tår. Välj gärna en sko med löstagbar sula som vi ersätter inlägget med. Använd skohorn när du sätter på dig skon men tryck inte ner det i inlägget som då kan förstöras på sikt.

Återvinn dina inlägg

När inläggen har tappat sina egenskaper och funktion återvinns de i brännbart eller med hushållssoporna, alternativt lämnas de in till oss så tar vi hand om dem på bästa sätt!